Signed in as:
filler@godaddy.com
Signed in as:
filler@godaddy.com
Etik, sürdürülebilirliği şirket çatı stratejisi olarak benimseyen kurum ve markalar, risklerini minimize ederken, çalışanları, hissedarları, müşterileri ve toplum nezdinde güveni sağlıyor ve uzun vadede kalıcı olma potansiyelini arttırıyorlar.
Politik, ekonomik, sosyal ve çevresel gündemin küresel ölçekte yoğun belirsiz olduğu, bireylerin farklı boyutlarda kaygı yaşadıkları bu dönemde, şirketlerin kar etmenin yanı sıra pozitif dönüşüme liderlik etmesi bekleniyor. Giderek artan bir şekilde markalar reklamlara değil eylemlere göre değerlendiriliyor. Sahici olan markalar ayırt ediliyor. Güncel piyasa şartlarında; tüketici için doğru olan ürün ve hizmetleri geliştirebilen, yenilikçi olan, marka değerlerini, şirket kültürünü, çalışan ve müşteri deneyimini uyumlu hale getiren markalar güçlenirken, zorlu rekabet şartlarına ve krizlere karşı da daha dirençli hale geliyor. Güçlü finansal sonuçlar; kurum içinde ve dışında pozitif etki yaratmaya yönelik potansiyellerini artıyor.
Bu anlayışla sunduğum danışmanlık hizmeti, markaların en yüksek potansiyellerine ulaşmaları ve kuruluşların, sürdürülebilir performans sağlamalarına yönelik strateji desteği verilmesi ve işlerin aktivasyonunda akıl ortaklığı yapılmasını içeriyor.
İlgi çekici ve kalıcı bir marka yaratma veya varolan bir markanın yeniden yapılandırılması sürecinde doğru içgörüye dayalı bir marka platformu oluşturmak güçlü bir marka inşa etmenin ilk adımıdır.
Marka platformu, markanın amacını, değerlerini, iletişimini, görsel kimliğini ve pazardaki konumlandırmasını içerir. Titizlikle oluşturulmuş bir marka platformu ve onu temel alan tutarlı faaliyetler zinciri müşterilerin zihninde belirgin ve kalıcı bir izlenim yaratmaya yardımcı olur, güven ve sadakati teşvik eder. Akılda kalıcı, güçlü bir marka, karar alma süreçlerini kolaylaştırır; başarılı iş sonuçlarının yolunu açar, işletme karını arttırır.
Marka yönetimi, markanın amacından ve orta – uzun vadeli iş ve karlılık hedeflerinden yola çıkılarak oluşturulan stratejik iş modeli, aksiyon planı ve bu kapsamdaki uygulamalar ile gerçekleşir.
Günümüzün keskin rekabet şartlarında hissedarlar ve müşterilerin yanı sıra şirket çalışanları, tedarikçiler, şirket ürün veya hizmetlerini tamamlayıcı nitelikteki sektör oyuncuları gibi çoklu paydaşa değer üreten bir iş modeli geliştirilmelidir. Pazar fırsat ve risklerinin, rekabeti etkileyen şartlarının küresel ve yerel ölçekte çok hızlı değiştiği mevcut ortamda iş modelinin ve stratejik planlama sürecinin dinamik yönetimi kritik öneme sahiptir.
Kurumsal İletişim, bir şirketin amaç ve hedeflerine parallel olarak tüm paydaşlarıyla sağlıklı ve etkili bir iletişim kurulmasına, kurum itibarını korumaya ve güçlendirmeye yönelik bir disiplindir.
Kurumsal iletişim kapsamındaki faaliyetler ile, şirketin amacı, vizyonu ve değerleri, şirket gelişmeleri, tutarlı bir iletişim stratejisiyle paydaşlara iletilir ve bu da şirketin, çalışanları, iş ortakları, yatırımcılar ve toplum neznindeki algısını güçlendirir. Kriz anlarında etkili bir iletişim, şirketin itibarını koruyarak olası zararları minimize eder.
Etkili bir kurumsal iletişim yönetimi şirketin duygusal zekasıdır ve paydaşların şirket içindeki sesidir.
Kurum veya marka amacı, şirketin kar etmesinin ötesindeki varoluş nedeninizi, kutup yıldızınızı ifade eder. Amaç, şirketlerin müşterilerinin, toplumun hayatına nasıl dokunduğunu başkaları için ne yaptığımızı anlatır. Amacını şeffaflıkla ortaya koyan şirketler, uzun vadede daha anlamlı bir kültür yönetmeyi ve paydaşları ile daha güçlü bağ kurmayı başarabilir.
Marka fikri, markanın temsil ettiği kavram; markanın özünün ifadesidir.
Basit, akılda kalıcı ve sahiplenilebilir bir kavrama damıtıldığında en güçlü haline gelir.
Kişilik Özellikleri, markanın kendini ifade etme tarzını insanlaştırma yolu ile ortaya koyar.
İyi tanımlanmış, gerçek, özgün ve güçlü bir marka kişiliği, müşterilerin markayla duygusal bağ kurmalarına ve akılda kalıcı olmasına yardımcı olur.
Marka Vaadi (Değer Önermesi), markanın satın alma ve sonrasında müşterilerine sunduğu somut değeri, ne yaptığını ve nasıl yaptığını açıklar.
İletişim Dili, markanın kişilik özellikleri ve hedef kitlesine uygun olacak şekilde oluşturulur; markanın, iletişimde kullandığı dilin, uslubun ve tarzın genel karakteridir.
Kurumsal Kimlik Tasarımı, markayı farklılaştıran özgün görsel tasarımlar bütünüdür.
Logo, yazım karakterleri, iletişimde kullanılan ana ve tamamlayıcı renkler, iletişim materyallerinin tasarımı, sunum formatı, web ve sosyal medya tasarım öğelerini kapsar.
İçgörü ve ölçümleme, faaliyet gösterilen bölgelerdeki kültürel kod ve dinamikleri, müşteri ihtiyaçlarını, tercihlerini, bunların ardındaki motivasyonları, rekabet havuzundaki diğer markalar ve sizin markanızla ilgili tüketici beğenisini ve nedenlerini anlamanızı sağlar. Bunları bilmeden bir marka stratejisi oluşturup yola çıkmak çok maliyetli ve riskli olabilir.
Düzenli iç görü araştırmaları ve markanıza dair ölçümlemeler başlangıçta ve yol üzerinde performansınızı ölçerek gerekli müdahaleleri yapmanıza imkan tanır.
Stratejik planlama; pazar analizi, markanızı pazarda nasıl konumlandırdığınızı, hedef kitlenizin kimler olduğunu, hangi ürün ve hizmetleri hangi fiyatlarla ve ne zaman pazara sunacağınızı, nasıl bir iletişim stratejisi uygulayacağınızı, ne kadar pazar payı ve kar elde edeceğinizi ve bunlar için gerekli kaynakları içerir.
İş modelinin ve stratejik planın doğru tasarlanması en kritik konulardan biridir. Şirketin stratejik planı sürdürülebilirlik temelli olmalıdır. Finansal sürdürülebilirliğin yanı sıra etik ve kurumsal yönetim ilkelerini benimseyen, risk yönetimi yapan, şirket faaliyetlerinden doğan çevresel etkilerini minimize eden, toplumsal etkiyi gözeten bir şirket politikası, riskleri en aza indirir, çalışan bağlılığını, marka / kurum itibarını ve şirket performansını olumlu yönde etkiler.
Markalar müşteri memnuniyetini garanti altına almak, onlarla duygusal bağ yaratmak, ya da pazara yeni bir ürün veya hizmet sunmak üzere müşteri deneyimi çalışmalarından faydalanırlar. Müşteri deneyimi kapsamındaki faaliyetler, müşterilerin ürün ve hizmetlerimize dair deneyim süreçlerine, rekabete ya da henüz pazarda karşılığı olmayan ihtiyaçlara müşteriler gözünden bakabilmemizi sağlar. Yeni müşteri yol haritaları oluşturulur, test edilir, sonuçlarına göre revize edilerek hayata geçirilir. Bunlar, müşterinin deneyim sürecindeki acı noktalarını fark ederek, mevcut ürün ve hizmetlerini iyileştirme, sıfırdan yeni bir ürün geliştirme veya yeni bir ürün veya hizmet inovasyonu şeklinde olabilir. Bunlar doğru kurgulandığında müşteri memnuniyeti ve karlılığa olumlu etki eder.
Satış ve satış sonrası hizmet ağı, dijital veya fiziksel olarak markanın müşteriyle en önemli buluşma noktalarından biridir.
Web sitenizde, sosyal medya hesaplarınızda, televizyonda markanızla ilgili verdiğiniz mesajlar, marka hikayenize ile satış ve satış sonrası noktalarındaki müşteri deneyiminin uyumlu olması müşterilerin markaya duyduğu güven açısından son derece önemlidir; tersi hayal kırıklığı ve markadan uzaklaşmayı doğurur.
Satış ve satış sonrası noktalarında doğru organizasyonel yapılanma, hizmet kalitesinin garanti altına alınması, fiziksel ve görsel tasarımın marka ile uyumlu olması başlı başına önemli çalışmalar bütünüdür.
Pazarlama İletişimi, markanın ürün ve hizmetlerine yönelik bilinirliği sağlamak, talep yaratmak, marka algısını güçlendirmek amacıyla gerçekleştirilen iletişim faaliyetleridir. Reklam faaliyetlerini, sosyal medya sayfalarının yönetimini, birebir pazarlama, sponsorluk faaliyetlerini içerir. Markaların, günümüzdeki dijital medya yorgunluğuna karşın, kalabalıktan sıyrılabilecek şekilde şaşırtan, düşünmemizi ve hissetmemizi sağlayan yaratıcı içeriklere, aklımızda kalan iyi hikayelere ve samimiyete ihtiyacı var. İçeriğin hedef kitleye ulaşması sürecinde ise mecra çeşitliliğinin katlanarak artmaya devam ettiği mevcut ortamda güçlü analitiğe dayalı medya takibi ve planlaması gerekir.
İç İletişim, kurumsal iletişimin en öncelikli alanıdır. Çalışanları tarafından yeterince tanınmayan, güven duyulmayan bir şirketin dış paydaşlar nezdinde uzun soluklu bir itibar oluşturması mümkün değildir.
Şirketin kurum kültürüyle uyumlu, şirketin vizyon amaç ve stratejilerini destekleyen, toplumsal psikolojiyi ve çağın küresel değerlerini iyi takip eden, kuruma duyulan saygı ve güveni arttıran, ilham veren, diyalog yaratan bir iç iletişim yaklaşımı, çalışanların motivasyonunu, bağlılığını ve iş verimliliğini arttırır.
Kurumsal etkinlikler, paydaşlara yönelik bilgilendirme, hedefe yöneltme, kutlama, motivasyon, gurur ve aidiyet yaratma gibi farklı amaçlarla gerçekleştirilen organizasyonlardır. Kurumsal etkinlikler, şirket çalışanları için gurur ve aidiyet duygusunu desteklerken hissedarlar, iş ortakları açısından da şirket itibarını, yatırım iştahını, birlikte çalışma arzusunu perçinleyen faaliyetlerdir.
Bu organizasyonların başarısı, hedef kitleyi doğru okuyabilmek ve bu iç görüler doğrultusunda şirket mesajlarını iletmek, destekleyici duygu ve düşünceleri yaşatabilmektir.
Kurumsal web sitesi ve raporlamalar, yatırımcılar, basın, potansiyel iş ortakları ve potansiyel çalışanların bilgi edinme amacıyla başvurduğu alanlardır. Bu platformlar, gerekli bilgilerle donatılmış, marka karakterini yansıtan, kullanıcı dostu bir tasarıma sahip olduğunda, şirketlerin resmi ana mecrası olarak etkin rol alırlar.
Medya ve Basın İletişimi, kurumun kendini dış paydaşlarına tanıtmaya yönelik faaliyetlerini içerir. Kurumun medya ve basın iletişiminde, finansal ve faaliyet sonuçları, işveren markası, sosyal sorumluluk faaliyetleri, sosyal aktivizm ana iletişim temaları olur. Basınla ilişkilerde, hem düzenli olarak hem de özel durumlarda proaktif olarak iletişim yapmak, basının bilgi taleplerini zamanında yanıtlamak; ülke ve rekabet gündemini yakın takip ederek iletişim için doğru zamanlamaları planlamak, mecralar ve kişiler karşısında dengeli ve güvenilir bir tutum esastır. Sosyal medya ve diğer mecralarda ise günümüzdeki iletişim kalabalığından, klişe’den sıyrılmanın en etkili yolları, yaratıcı ve cesur içerikler üretmek, sahici olmak, somut aksiyonlar ve sonuçları üzerinden iletişim yapmaktır.
Sosyal sorumluluk, kurumun değerli faaliyet ve iletişim alanlarından biridir. Sosyal sorumluluk projelerinin, sürdürülebilir, somut fayda yaratan ölçülebilir olmaları önemlidir. Sosyal sorumlulukta şirket açısından en öncelikli adım, doğru alanın seçimidir. Şirket faaliyetleri ile ilintili, şirket içinden kaynaklarla desteklenebilen bir sosyal sorumluluk alanının seçilmesi, projenin sürdürülebilirliği ve çalışanların da bireysel katkıda bulunmaları açısından avantaj yaratır. Projelerin başında ve ara dönemlerinde ölçüm yapılarak yaratılan değerin ortaya konulması da önemlidir. Projede yaratılan değerin iletişiminin şirket itibarına katkısı vardır; ancak iletişimin ölçülü olması kritiktir.
Şirket kültürü, şirketin hedeflerini destekleyen değerler, inançlar, davranışlar ve temel ilkeler bütünüdür. İş ve marka hedeflerini gerçekleştirmek ve uzun vadeli bir başarı için şirket hedeflerinin gerçekleşitirlmesinde önemli bir rolü vardır. İşletmenin vizyonunu, amacını ve değerlerini yaşatan güçlü bir şirket kültürü, dönemsel çalkantılar, zorluklar, farklılaşan rekabet şartları karşısında çalışanlara güç, güven ve enerji verir; yetenekleri elde tutmaya yardımcı olur. Şirket kültürünün şirket değerleri etrafında şekillenmesi, yaşatılması önemlidir. Dönemsel olarak, şirket değerleri ve kültürün uyumunu iç araştırmalar ile değerlendirmek, liderlik prensiplerini belirlemek, davranış odaklı eğitimler ve ritueller yaratmak, bunları destekleyici nitelikteki iç iletişim faaliyetleri kültürün yaşatılmasına katkı sağlar.
İşveren Markası, bir kurumun sunduğu iş yaşamı deneyimine dair nitelikleri ifade eder. Hedef kitlesi potansiyel ve mevcut çalışanlardır. Kurum markası ile bütünlük içinde olması gereken işveren markasının iletişimi gerçeğe dayalı ve ilgi çekici bir çalışan değer önermesi oluşturmakla başlar. İşveren markası iletişimi, potansiyel çalışanlar için organizasyonel çekiciliği güçlendirir; mevcut çalışanların kuruma olan beğenilerini destekler, marka elçisi olmaya motive eder.
We use cookies to analyze website traffic and optimize your website experience. By accepting our use of cookies, your data will be aggregated with all other user data.